JAKÁ BYLA UPLYNULÁ DVĚ VOLEBNÍ OBDOBÍ?


To je jedna z otázek pro každého voliče/občana České Kamenice, na kterou by si měl odpovědět, aby byla jeho volba opravdu správná.

Často se před volbami pořádají různé debaty, kde kandidující strany mají šanci leccos vysvětlit anebo oznámit voličům, a naopak ti zase mohou žádat odpovědi na otázky, které je zajímají.

O předvolební debatě, která v České Kamenici proběhla, jsme již psali. Ti z vás, kteří se jí osobně nezúčastnili, si mohou její záznam pustit v tomto odkazu:

http://ods-ckamenice.cz/jaka_byla_prevolebni_debata_2018.html

Můžeme se tedy ještě v krátkosti zamyslet nad otázkou, proč vlastně nepřišli diskutovat s občany (a i mezi sebou) všechny kandidující strany. Jmenovitě nepřišli zástupci sdružení Pro Kamenici 2018, SNK Evropští demokraté (SNK-ED) a Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM).  

SNK-ED by s největší pravděpodobností musela v rámci debaty vysvětlovat některá rozhodnutí, která byla v posledních 2 volebních obdobích učiněna a stejně tak i nečinnost v některých oblastech anebo zbytečné průtahy. Asi se jim do toho moc nechtělo – pokud by se debaty neúčastnil někdo, kdo by dokázal mistrně argumentovat, moc by jim debata "nepřidala". Před osmi roky navíc došlo k odstupování několika kandidátů, kteří získali mandát zastupitele, aby se do zastupitelstva dostala dnešní starostka.

KSČM má v radě města 1 zástupce, a to díky podpoře současné koalice, za kterou padla i "trafika". KSČM se tak "veze" a dlouhodobě nemá žádné vize ani strategii, co se týká města Česká Kamenice. Vstup do debaty by jim však pomohl, pokud by byli připraveni a měli by nějaké nápady. Obava byla asi z možného vysvětlení oné "trafiky". Navíc je nanejvýš pravděpodobné, že po volbách (pokud získají mandát zastupitele) se mohou stát pojidlem pro koalici, které bude hlas chybět.

Sdružení Pro Kamenici 2018 by zase muselo čelit některým otázkám, které by mířili na jejich lídra. Vzpomeňme na volební období 2010–2014. Několik kandidátů TOP 09 muselo odstoupit, aby se do zastupitelstva dostal jejich lídr, který by asi čelil otázce, zda se toto bude opakovat i nyní, když vede sdružení Pro Kamenici 2018. Mimochodem v komunálních volbách roce 2014 byl již lídr pro změnu členem politické strany ANO 2011. Ani samotné volební období 2010–2014 nebylo bez poskvrny. Kromě toho, že ve vedení města zasedli ti, kteří důvěru od občanů nezískali a nebyli zvoleni, došlo třeba později také k výměně postů starosty a místostarosty.

Více např. zde:

Česká Kamenice má nového starostu a místostarostku. Ti však důvěru občanů ve volbách nezískali

https://www.novinky.cz/vase-zpravy/ustecky-kraj/decin/2072-1499-ceska-kamenice-ma-noveho-starostu-a-mistostarostku.html

Město mohou řídit i náhradníci

https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/mesto-mohou-ridit-i-nahradnici20101105.html

Vedení města Česká Kamenice na březnovém zasedání zastupitelstva rezignovalo.

https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/rosada-na-radnici-v-ceske-kamenici-doslo-k-vymene-funkci-20130306.html

 

Podivná rošáda na radnici v České Kamenici

https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/podivna-rosada-na-radnici-v-ceske-kamenici-si-prohodili-funkce-20130307.html

http://ods-ckamenice.cz/vedeni_rezignovalo_06032013.html

Z tohoto pohledu bylo asi pro sdružení Pro Kamenici 2018 pohodlnější vyhnout se společné debatě, svolat si občany stranou, a tak trochu je navnadit pivečkem zdarma.

A co jsme řešili dále, kromě výše uvedeného? Třeba jsem se potýkali s hrozbou výstavby spalovny odpadů:

Vyroste v Kamenici spalovna? Neví se! Lidé mají obavy

https://decinsky.denik.cz/zpravy_region/vyroste-v-kamenici-spalovna-nevi-se-lide-maji-obavy-20130422.html

Zaznamenali jsme také problémy ve školství. Bylo toho mnoho a nemá smysl rozebírat všechno.

Nezbývá tedy nic jiného než pozvat občany k volbám.

Tomáš Horyna