Výstavu fotografií rodáka z Lísky Josefa Seidela zahájila vernisáž v Děčínském zámku.

V úterý 25. května 2010 byla zahájena výstava prací rodáka z obce Líska (dnes součást České Kamenice), Josefa Seidela, který dosáhl ve fotografii vynikajících úspěchů a můžeme jej označit za nejvýznamnější osobnost šumavské fotografie. Patřil například mezi první fotografy, kteří techniky autochromu použili k výrobě barevných pohlednic.
Vernisáže se, mimo zástupců pořadatelů - Občanského sdružení pod Studencem (OspS) a Muzea Fotoateliér Seidel, spolu s ostatními zástupci partnerů a dalších významných osobností jako např. generální konzulka České republiky v Německu, zúčastnili Hana Lukáčová (zastupitelka města Česká Kamenice) a Tomáš Horyna (předseda MS ODS Česká Kamenice).
Po krátkém úvodu předsedkyně OspS Jitky Tůmové se ujal slova též primátor města Děčín Vladislav Raška. Vše bylo doplněno hudebním vystoupením členů Občanského sdružení Tadeáše Haenkeho z Chřibské. Po shlédnutí výstavy byl promítán film režiséra Karla Čtveráčka "Včely letěly krásně", který popisuje historii Fotoateliéru Seidel i o jeho přeměně v muzeum.
Závěrem můžeme říci, že výstava určitě stojí za návštěvu a pokud se zrovna do Českého Krumlova, kde se muzeum nachází, nechystáte, využijte příležitosti a navštivte Děčínský zámek, kde budete moci shlédnout alespoň část tvorby tohoto fotografického velikána až do 19. července 2010. Následně bude výstava instalována v Krásné Lípě.

Tomáš Horyna