Následky přívalového deště v České Kamenici a okolí

   Hrůzný pohled se nám otevírá při pohledu na většinu míst, které zasáhla blesková povodeň ve středu 9. 6. 2010, kterou zapříčinil zhruba hodinu trvající intenzívní liják, který byl doprovázen krupobitím a občasnými blesky. Nejvíce postižené jsou obce Kunratice, Jánská a Srbská Kamenice, kde stupeň povodňové aktivity (SPA) dosáhl hodnoty 3. Problémy se nevyhnuly ani obcím Jetřichovice, Všemily a Hřensko, kde byl z bezpečnostních důvodů, až do odvolání, pro veřejnost uzavřen přístup do soutěsek Kamenice. U Dolského mlýna byly poničeny některé části přístupové cesty, náhon je zanesený nečistotami, posunuté je vodní kolo a rozsáhlejší škody byly zaznamenány přímo na jezu.
   Ani v České Kamenici však nejsou škody zanedbatelné. V současné době (k 11. 6.) jsou jen škody na komunikacích, ve správním území České Kamenice, odhadovány na částku převyšující 7 milionů korun. Přičemž pravděpodobně největší škoda byla způsobena na komunikaci směrem k Zámeckému vrchu, kde bude nutná celková rekonstrukce (odhad cca 2mil. Kč). Dalších 1,5mil. Kč si vyžádá oprava u Narexu, kde byla poškozena kotelna a vytržena a vyzvednuta požární nádrž.
   V těchto parných dnech nebudeme moci, bohužel, využít ani koupaliště. Bylo otevřené pouhé 2 dny a nyní připomíná bahenní lázně. Jen oprava zdejší komunikace a stabilizace svahu přijde na půl milionu. Stejná částka je odhadována také na opravu v Zámecké ulici, dále v Mlýnské ul. a také na místní komunikaci mezi Pekelským dolem a Filipovem. Jedním slovem HRŮZA.
Nesmíme opomenout také škody na nemovitém a movitém majetku nejen města, ale také občanů.
   V tuto chvíli je důležité odstranit všechny vzniklé problémy, ale ještě důležitější je snaha škody v budoucnu minimalizovat. Město by mělo najít řešení, které zabezpečí, aby se situace podobného typu neopakovaly. Určitě to nebude jednoduché a opatření si vyžádají velké objemy finančních prostředků. Rovněž musíme počítat s tím, že realizace takových kroků je spíše dlouhodobější záležitost, proto se dá předpokládat, že řešení bude na nově zvoleném vedení města při komunálních volbách na podzim tohoto roku. 


                                                                  
zpracoval Tomáš Horyna
 
                                                                  
zdroj: denní tisk +
                                                                            Ivan Šoltys, radní města
                                                                            Česká Kamenice

 

 
Každý obrázek se po kliknutí zobrazí v plné velikosti.
   
   
Foto: H. Michálková, Ing. Ondráček, T. Horyna